Levende brændt af Souad

 ”Jeg er pige, og en pige skal gå hurtigt med hovedet bøjet mod jorden, som om hun tæller sine skridt. Hendes blik må ikke løfte sig og hverken forvilde sig ud til højre eller venstre for hendes vej, for hvis hendes blik møder en mands, vil hele landsbyen kalde hende ”charmuta.”(luder)”

 Souad bor i en lille landsby i Palæstina, med sine søstre, bror og mor og en patriarkalsk far. Her er det mændene der bestemmer og kvinderne har intet at sige. Når der kommer piger til verden, bliver mange af dem kvalt som spædbørn, da pigerne intet er værd i denne landsby. Dette har Souad set din mor gør flere gange. Pigerne bliver dræbt, hvis de ødelægger familiens ære. Derfor skal de giftes hurtigst muligt, men helst i rækkefølge i søskendeflokken. Derfor kan Souad ikke giftes endnu, da hendes storsøster ikke er gift endnu. Selvom hun har hørt, at nabodrengen gerne vil giftes med hende, kan dette ikke lade sig gøre endnu. Souad vil dog gerne giftes hurtigst muligt, så hun kan få mere frihed end hun har nu. Hun holder derfor øje med nabodrengen. Hun kigger på ham i smug og ved hvornår han forlader hjemmet og hvornår han er tilbage. Hun får mod til sig og kigger på ham bevidst, så han ser hende. Han tager kontakt til hende og de mødes i hjemmelighed hvor han tager hendes mødom. Han lover hende ægteskab og de mødes flere gange.

Souad finder efter et stykke tid, at hun er gravid. Hun gør alt for at skjule det, men maven vokser og nabodrengen vil ikke have noget med hende at gøre. Da familien finder ud af det, tager de hurtigt en beslutning om, at hun har bragt skam over familien og vælger at brænde hende.

Pludselig mærker jeg noget koldt løbe ned over mit hoved. Og straks står jeg i flammer. Jeg forstår ilden, og så kommer der fart på filmen; billederne kører meget hurtigt. Jeg begynder at løbe barfodet gennem haven, slår med hænderne på håret. Jeg skriger, og jeg mærker kjolen suse bag mig. Var der også ild i kjolen?
Jeg mærker lugten af benzin, og jeg løber, skønt kjolen forhindrer mig i at tage lange skridt. Skrækken fører mig instinktivt langt væk fra gårdspladsen. Jeg løber mod haven, fordi der ikke er nogen anden mulighed for at komme ud. Men jeg kan næsten intet huske fra bagefter. Jeg ved, at jeg løber og brænder, og at jeg skrige.”

 Hendes liv er for altid ødelagt. Hun kommer på hospitalet, hvor Jacqueline – en arbejder for den humanitære organisation Terre des Hommes – hører om hende. Selvom Jacqueline ved det er en farlig sag at rode sig ud, gør hun alt for at hjælpe Souad ud af Palæstina. Dette lykkedes og Souad kommer i første omgang til Schweiz hvor hun gennemgår en del operationer, hvorefter hun flytter til Frankrig, hvor hun finder en mand. Dog gør dette hende ikke lykkelig, da hun har det rigtig dårligt med sig selv, nu hvor en stor del af hendes krop er brændt.

 ”Jeg var ikke længere noget som helst, jeg var grim, og jeg var nødt til at gemme mig for ikke at skræmme andre.”

 

Første bog for i år er læst og jeg er glad for året startede ud med en god bog. Denne bog var meget rørende og ramte mig dybt i hjertet. Jeg ved at sådan noget foregår i verden og det synes jeg er ekstremt skræmmende. Jeg læste den ret hurtigt og anbefaler den. Den får 5 ud af 5 stjerner.

One thought on “Levende brændt af Souad

  1. Katja says:

    Nej hvor det lyder som en helt forfærdelig fortælling! Det er sådan en, jeg vildt gerne vil læse…men ikke rigtig tør, fordi jeg simpelthen kan blive så ked af det over hvordan folk i verden behandler hinanden. Puha. Hvis du læser bøger på engelsk, og kan lide den her genre, så kan jeg varmt anbefale dig at læse A Fine Balance af Rohinton Mistry. Den er så ubehagelig og forfærdelig, dog samtidig en smule opløftende (det synes jeg egentlig ikke, men det synes man åbenbart i Indien, fik jeg at vide, da vi diskuterede bogen i min klasse en dag).
    Tak for din anmeldelse – Levende brændt er nu kommet på min TBR!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s